КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО

“П’ЯТИЙ ЧЕРКАСЬКИЙ МІСЬКИЙ ЦЕНТР МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ”

Clinic

Адреса: 18029 м. Черкаси,

вул. 30 років Перемоги, 20

E-mail: clinica5@medicine.ck.ua

Публікації поліклініки

Гриби — це дарунок лісу

Гриби — це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.

ОСНОВНІ ПРИЧИНИ ОТРУЄНЬ:

* споживання отруйних грибів;

* неправильне приготування умовно-їстівних грибів;

* вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

* вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.

ЗАСТЕРІГАЄМО!

* Не збирайте гриби:

* Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

* якщо не впевнені, що знаєте їх — якими б апетитними вони не виглядали;

* поблизу транспортних магістралей, на промислових полігонах, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

* Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, — вони не завжди відповідають дійсності.

* Не куштуйте сирі гриби на смак.

* Ще раз перевірте вдома гриби.

* Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється отрута.

* При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

* Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

* Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд — також може статись отруєння.

* Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.

УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

* “Усі їстівні гриби мають приємний смак”.

* “Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний”.

* “Усі гриби в молодому віці їстівні”.

* “Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів”.

* “Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби”.

* “Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з

* грибами, серед яких є отруйні”.

* “Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом

кількох годин”.

* “Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”.

Усі ці тлумачення — помилкові і абсолютно не відповідають дійсності!

* Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі,

пронос) — з’являються “через 1-4 години після вживання грибів (в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів).

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ:

1. Викличте “Швидку медичну допомогу”.

2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок:

випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину

марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому

міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

4. З’ясуйте, хто вживав гриби разом із постраждалим.

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

Займатися будь-якими - іншими видами самолікування!

Запам’ятайте:

Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Якщо у вас немає переконливого власного досвіду, настійно радимо — не збирайте та зовсім не споживайте дикорослих грибів!