КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО

“П’ЯТИЙ ЧЕРКАСЬКИЙ МІСЬКИЙ ЦЕНТР МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ”

ЧЕРКАСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Clinic

Адресса: 18029 м. Черкаси,

вул. 30 років Перемоги, 20

E-mail: clinica5@medicine.ck.ua

Публікації поліклініки

Основні фактори ризику інсульту

Основні фактори ризику інсульту

Інсульт - захворювання, що розвивається внаслідок гострого порушення кровообігу в головному мозку, в результаті чого тканина мозку пошкоджується, і його робота порушується. Усім відомі такі симптоми, як знерухомлення, втрата мови та порушення інших функцій організму.

За визначенням ВООЗ, інсульт - клінічні симптоми локального або генералізованого порушення мозкових функцій, що раптово розвинулися і тривають 24 години і більше або призводять до смерті пацієнта в результаті судинних порушень при відсутності інших причин.

Мозковий інсульт в даний час є однією з основних причин смертності та інвалідизації в світі. Щорічно близько 16 млн. людей вперше захворюють мозковим інсультом, а близько 7 млн. - помирають внаслідок нього. Інсульт є другою, а в деяких країнах - третьою причиною смертності населення. Захворюваність і смертність від мозкового інсульту широко варіюється в різних країнах світу. У середньому частота інсульту складає 150-200 випадків на 100 тис. населення. У найближчі десятиліття експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я припускають подальше збільшення кількості мозкових інсультів. Згідно з прогнозами, до 2030 р захворюваність інсультом зросте на 25%, що обумовлено старінням населення планети і зростанням поширеності в популяції факторів ризику мозкових інсультів.

Мозковий інсульт - одна з головних причин інвалідизації дорослого населення. Відновлення колишньої працездатності після мозкового інсульту у більшості людей проблематично. Тільки 10-20% повертаються до праці, з них близько 8% зберігають свою професійну придатність, 25% потребують сторонньої допомоги. До кінця року після перенесеного інсульту у 25-30% хворих розвивається деменція.

Щорічно 29 жовтня у всьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з інсультом. У м.Черкаси за 9 місяців 2017 року зареєстровано інсультів 122 випадків, в т.ч. з гіпертонічною хворобою 63  хворих, з яких 54 хворих працездатного віку.

Згідно плану основних організаційних заходів Департаменту охорони здоров’я та медичних послуг Черкаської міської ради на 2017 рік та з метою інформування населення міста щодо ранньої діагностики факторів ризику виникнення інсультів, профілактики, лікування та реабілітації, а також на виконання наказу ДОЗ та МП ЧМР.

Основними факторами ризику інсульту є:

1. Стрес, який супроводжується підвищенням артеріального тиску, почастішанням серцебиття і посиленням механізмів атерогенезу і згортання крові. Стрес є фактором ризику і тригером інсульту, особливо ішемічного.

2. Є переконливі докази того, що куріння є головним незалежним чинником ризику розвитку ішемічного інсульту. Ризик, пов'язаний з курінням, характерний для всіх вікових, різних расових/етнічних груп незалежно від статі. У метааналізу проведених досліджень продемонстровано, що куріння подвоює ризик розвитку інсульту в порівнянні з некурящими. Механізмами цього є зміни гемодинаміки, порушення метаболізму і судинні стенози. Ризик розвитку інсульту після відмови від куріння знижується, однак і підвищений ризик зникає лише протягом 5 років. Накопичуються докази того, що пасивне куріння також підвищує ризик серцево-судинних захворювань, включаючи інсульт.

3. Є досить переконливі докази того, що алкоголізм і часте вживання алкоголю в значних кількостях є фактором ризику для всіх типів інсульту. У осіб, що зловживають алкоголем, ризик інсульту вище на 69%. Алкоголь викликає гіпертензію, підвищує згортання крові, сприяє зниженню мозкового кровотоку і фібриляції передсердь, а також прискорює вікову мозкову атрофію. Проведене вченими дослідження довело, що максимальний рівень смертності від ішемічного інсульту відзначається у вихідні та святкові дні.

4. Ожиріння (ІМТ> 30 кг/м²) тісно пов'язане з гіпертензією, цукровим діабетом і дисліпідемією, які є факторами ризику розвитку інсульту. Деякі дослідження показали, що абдомінальне ожиріння більшою мірою, ніж загальне, асоціюється з ризиком інсульту. Гіподинамія часто провокує розвиток інсульту, особливо у людей з наявністю різних серцево-судинних захворювань (артеріальна гіпертензія, атеросклероз). Гіподинамія негативно впливає на обмінні процеси в серці і мозку, знижує рівень енергоутворення і кровопостачання, сприяє ожирінню.

5. Діабет - очевидний фактор ризику інсульту. У хворих, що перенесли інсульт, в 30-40% відзначається цукровий діабет (ЦД). Діабет викликає як макроваскулярні (інсульт, інфаркт), так і мікроваскулярні ускладнення (ретинопатії, нефропатії), які також привертають до інсульту. Поширеність захворювання інсультом у чоловіків, які страждають на цукровий діабет, в 1,5-4 рази вище, у жінок - в 2-6 разів вище, ніж в осіб аналогічного віку без ЦД. Встановлено, що популяційний ризик інсульту, обумовлений цукровим діабетом (тобто число випадків інсульту, які можна було б запобігти при можливості повного лікування даного захворювання), складає 18% у чоловіків і 22% у жінок. Цукровий діабет - фактор ризику і повторних порушень мозкового кровообігу, тобто у пацієнтів з ЦД, які перенесли інсульт, значно зростає ймовірність розвитку подальших цереброваскулярних катастроф (згідно популяційного дослідження інсульту Oxfordshire Stroke Project дослідники підрахували, що в 9,1% випадків повторні інсульти були сполучені з цукровим діабетом).

6. Гіпертонії належить найбільший внесок серед факторів ризику розвитку інсульту - близько 65-90% інсультів розвивається у зв'язку з артеріальною гіпертензією. Контроль артеріального тиску може знизити ризик першого інсульту - повідомляють в журналі Stroke фахівці з Американської асоціації серця. Аналіз рандомізованих контрольованих досліджень підтверджує, що зниження АТ призводить до зменшення ризику інсульту приблизно на 30-40%.