Публікації поліклініки
Гриби — це дарунок лісу
Гриби — це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.
ОСНОВНІ ПРИЧИНИ ОТРУЄНЬ:
* споживання отруйних грибів;
* неправильне приготування умовно-їстівних грибів;
* вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
* вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.
ЗАСТЕРІГАЄМО!
* Не збирайте гриби:
* Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
* якщо не впевнені, що знаєте їх — якими б апетитними вони не виглядали;
* поблизу транспортних магістралей, на промислових полігонах, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
* Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, — вони не завжди відповідають дійсності.
* Не куштуйте сирі гриби на смак.
* Ще раз перевірте вдома гриби.
* Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється отрута.
* При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
* Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
* Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд — також може статись отруєння.
* Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.
УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
* “Усі їстівні гриби мають приємний смак”.
* “Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний”.
* “Усі гриби в молодому віці їстівні”.
* “Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів”.
* “Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби”.
* “Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з
* грибами, серед яких є отруйні”.
* “Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом
кількох годин”.
* “Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”.
Усі ці тлумачення — помилкові і абсолютно не відповідають дійсності!
* Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі,
пронос) — з’являються “через 1-4 години після вживання грибів (в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів).
ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ:
1. Викличте “Швидку медичну допомогу”.
2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок:
випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину
марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому
міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
4. З’ясуйте, хто вживав гриби разом із постраждалим.
ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:
Займатися будь-якими - іншими видами самолікування!
Запам’ятайте:
Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Якщо у вас немає переконливого власного досвіду, настійно радимо — не збирайте та зовсім не споживайте дикорослих грибів!