КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО

“П’ЯТИЙ ЧЕРКАСЬКИЙ МІСЬКИЙ ЦЕНТР МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ”

Clinic

Адресса: 18029 м. Черкаси,

вул. 30 років Перемоги, 20

E-mail: clinica5@medicine.ck.ua

Публікації поліклініки

ОТРУЄННЯ ДИКОРОСЛИМИ ГРИБАМИ

 

Гриби є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті.  Із  2 тисяч  видів  грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500.

Отруїтися грибами може навіть досвідчений грибник, адже на практиці не існує надійного способу, за допомогою якого можна відрізнити отруйні гриби від їстівних. Особливо часто плутають молоді гриби, у яких до кінця не сформувалися характерні їм морфологічні відмінності. Також, варто відзначити, що отруїтися можна навіть їстівними грибами, якщо їх неправильно приготувати, або ж занадто багато з'їсти.

 

                                                                                               ЯК УНИКНУТИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ

Насамперед, для збереження здоров’я краще утриматися від збору дикорослих грибів, а також не купувати гриби на стихійних ринках.

Для тих, хто, незважаючи на зареєстровані отруєння грибами, небезпечність цієї страви, збирається в ліс, нагадуємо про правила, яких необхідно дотримуватися:

- уважно оглядайте гриби, якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання грибів;

- збирайте лише добре знайомі вам гриби, ніколи не кладіть у кошик гриби, яких не знаєте;

- не беріть занадто молоді чи старі гриби, їх легко переплутати з отруйними;

- не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій (гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали);

- не збирайте гриби в посушливу погоду, у цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів;

- не вживайте сирих грибів;

Не нехтуйте правилами приготування та зберігання грибів: готуйте гриби протягом першої доби після збирання; варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин; зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

 

                                                                                                    СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:

-          нудота, блювання;

-          різкий біль в животі;

-          діарея;

-          запаморочення;

-          посилене потовиділення;

-          підвищення температури тіла;

-          зниження пульсу;

-          зниження артеріального тиску;

-          задуха;

-          судоми;

-          відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);

-          поява галюцинацій та марення.

                                                                                                       ПЕРША ДОПОМОГА

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких:

-          Негайно викликайте «Швидку допомогу» та акцентуйте увагу на тому, що захворілий вживав гриби!          

-      До її приїзду промийте шлунок простою водою та прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла).  

-       Пийте багато рідини -  води, підсоленої води абопрохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

-      Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

-          Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу.

-          Недоїдених грибів не викидайте, їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму.

 

Ні у якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельно небезпечно