КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО

“П’ЯТИЙ ЧЕРКАСЬКИЙ МІСЬКИЙ ЦЕНТР МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ”

Clinic

Адреса: 18029 м. Черкаси,

вул. 30 років Перемоги, 20

E-mail: clinica5@medicine.ck.ua

Публікації поліклініки

Отруєння грибами..

На жаль, із року в рік отруєння грибами в Україні носить масовий характер. За даними МОЗ, у минулому році в нашій країні за допомогою до лікарів звернулися 203 особи, з них 28 дітей до 14 років, померло 24 особи. У 2008 році внаслідок отруєння грибами постраждало 178 осіб, з них 33 дитини, померло 12 осіб, з них 3 дітей. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.

Основні причини отруєнь:

·         вживання отруйних грибів;

·         неправильне приготування умовно їстівних грибів;

·         вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

·         вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Не збирайте гриби: 

o    якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися;

o    поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційне небезпечних зонах;

o    невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;

o    з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;

o    ніколи не збирайте пластичні гриби, отруйні гриби маскуються під них;

o    "шампіньйони" ("печериці"), у яких пластинки нижньої по верхні капелюшка гриба білого кольору.

Це важливо запам’ятати!

1.Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності.!

2,Не куштуйте сирі гриби на смак.!

3.Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена землею - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

4.Гриби підлягають кулінарному обробленню в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

5.При обробленні кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

6. не збирайте та не їжте умовно їстівних грибів.

7. Гриби (зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

8.Не давай ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

9.Значна кількість грибів, які досі вважалися їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.

10. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

Увага! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

·         "Усі їстівні гриби мають приємний смак". "Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний";

·         "Усі гриби в молодому віці їстівні", а "Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів";

·         "Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби". "Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні", а "Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин";

·         "Сушка, засолювання, маринування, теплове кулінарне оброблення знешкоджують отруту в грибах".